We gaan het laatste weekend van de solden in. Ikzelf heb er een haat-liefde verhouding mee. Als merk doe ik zelf nooit mee aan de solden. Mijn prijzen zijn zo gezet dat ik geen marge heb om kortingen te geven. Ik probeer mijn klanten op een andere manier in de watten te leggen en zo bewust te maken dat duurzame merken op een eerlijke manier hun prijzen zetten en ook iedereen in de productieschakel een eerlijk loon uitbetalen.
Als consument ben ik dan wel soms weer blij als ik iets aan een mooie korting kan kopen dat ik echt wel nodig had.
Als we heel eerlijk zijn zouden solden zoals we ze nu kennen er niet mogen zijn. Af en toe eens een kleine korting op iets dat minder goed verkoopt kan zeker, maar extra kleren gaan produceren om ze dan aan grote kortingen te verkopen tijdens de solden is gewoon not done. In deze blog geef ik graag wat extra duiding bij het fenomeen "solden".
Eigenlijk zijn afprijzingen niet meer dan een marketing truc van grote winkelketens om ons eigenlijk meer geld te doen uitgeven en niet minder. Er is zeker niets mis met het feit dat je een goed gevoel hebt als je net dat kledingstuk in de solden vond dat je echt nodig had. Maar daar wringt het schoentje meestal. Want dikwijls laten we ons verleiden door die grote kortingen.
LAAT JE NIET VERLEIDEN
Als de afprijzing de belangrijkste reden vormt om iets te kopen en het koopjesjagen een sport wordt en je geld gaat uitgeven om te besparen - dan wordt het een probleem.
Dan eindig je met een kleerkast vol kleren die dan wel een koopje waren, maar die eigenlijk geldverspilling zijn.
Want wat de prijs ook is, een nieuw kledingstuk is enkel zijn geld waard als je het ook echt nodig hebt.
Die sjaal van 10 euro die eigenlijk totaal niet bij de rest van je kleding past, is dan echt geen goede deal. Ook al kostte hij oorspronkelijk wel 50 euro.
Of die broek die net iets teveel spant maar die wel -70% van de prijs is, is geen goede investering als je ze uiteindelijk nooit gaat dragen.
Wil dit dan zeggen dat je nooit iets kan kopen in de solden? Jawel, zolang er solden bestaan kan je er zeker van profiteren, maar dan wel op de juiste manier.
De truc is dat de korting op de TWEEDE PLAATS komt bij het shoppen. Op de EERSTE PLAATS komt "wat heb ik nodig". Je gaat dus winkelen om een bepaald(e) item(s) te kopen en als die dan net in het kortingsrek van de winkel hangt dan heb je geluk en koop je het.
Is het er niet bij? Zoek dan verder in andere winkels.
Zoek enkel naar wat je nodig hebt en hou je strikt aan je lijstje . Zo kom je niet in de verleiding om naar andere items te kijken die je niet nodig hebt.
SOLDEN ZIJN NIET DUURZAAM
Solden zijn zeker ook niet duurzaam. Dat kan je waarschijnlijk al wel merken uit mijn inleiding. Dikwijls wordt er door merken gewoon meer geproduceerd speciaal om deze kleding tijdens de solden te kunnen verkopen. Omdat deze kleding aan grote kortingen wordt verkocht, blijft er ook minder over om te verdelen aan iedereen die eraan mee werkte om ze te maken. En meestal zijn het dan de arbeiders in de fabrieken die aan het kortste eind trekken en geen eerlijk loon krijgen.
Merken die hun kleren op een eerlijke en duurzame manier produceren hebben dat geld echt nodig om op een eerlijke manier te werken en iedereen in de productieketen een eerlijk loon te betalen.
Veel van die merken doen net zoals ik niet mee aan de solden, maar proberen door andere acties hun klanten iets extra te geven.
Je betaalt bij hen voor het kledingstuk wat het echt waard is.
Het probleem is dat wij de waarde niet meer kennen van veel dingen. Goedkoop bestaat trouwens niet. Een goedkoop kledingstuk betekent niet dat het weinig kost, maar dat er iemand anders (meestal de arbeiders of het milieu) de prijs voor betalen.
Duurzame mode is niet duur. Kleding in de winkels is gewoon te goedkoop en wij zijn er zo aan gewend geraakt dat we alles wat boven die prijzen gaat te duur vinden.
Laat je dus niet verleiden deze laatste soldenweek. Maak je lijstje met wat je ECHT nodig hebt en hou je eraan!
Veel van mijn inspiratie voor deze blog vond ik in het boek "Dit is een goede gids" van Marieke Eyskoot. Een mooi en leerrijk boek als je interesse hebt om bewust duurzamer te gaan leven.
Comments