top of page
Zoeken

Het verschil tussen confectie en maatwerk

Ik krijg wel eens de opmerking dat mijn kleding toch wel aan de dure kant is.

Dat komt natuurlijk doordat alle kledingstukken in eigen atelier in België met de hand gemaakt worden en ze ook niet in serie gemaakt worden.


Laat ons even het verschil tussen confectie en maatwerk wat van naderbij bekijken.

Eva Schalckens / foto naaigerei

Confectie


Confectiekleding, ook wel pret-à-porter genoemd, is kleding die aangeboden wordt in afgewerkte staat en in standaard kledingmaten. Je moet het kledingstuk dus kopen zoals het hangt in de winkel. Je kan niet kiezen uit andere stoffen of modellen.


Dit zijn dus de kleren die de meesten van ons elke dag dragen en die gewoon in de rekken hangen in de winkel. Je kiest dan de maat die het best past voor jou. Elk merk gebruikt zijn eigen matentabellen en patroonopstellingen. Maten verschillen zeer sterk per land en per merk.


De meeste merken gebruiken pasmodellen om hun kleding op door te passen en zij moeten dus qua maat zo dicht mogelijk aanleunen bij de “gemiddelde” vrouw voor die maat. De kleding zal dus passen voor een zeer groot aantal vrouwen, maar niet voor elke vrouw. Het probleem is dat merken verschillende visies hebben op wat die “gemiddelde” maat is. Het ene merk gebruikt modellen met iets bredere schouders, het andere dan weer modellen die meer peervormig zijn enz.


Vandaar dat voor jouw lichaam het ene merk beter zal passen dan het andere omdat ze andere criteria hanteren.


Confectiekleding heb je in verschillende soorten kwaliteit. Kijk altijd goed naar de afwerking vooraleer je iets koopt. In de meeste winkel kan je retouches laten uitvoeren om het kledingstuk beter aan te passen aan jouw lichaam. Of je kan er mee naar een naaister gaanMaatwerk


Maatkleding of semi-maatkleding wordt op jouw maat gemaakt en op jouw vraag

gemaakt. Dit wordt niet in grote series gemaakt, maar dus enkel op bestelling.


Bij semi-maatkleding worden je maten opgenomen in de winkel. Je kan dan

kiezen uit een aantal stoffen en modellen. Dit wordt dan doorgestuurd naar een

atelier/fabrikant, meestal in het buitenland, en daar wordt jouw maat omgezet naar

een confectiemaat. Kleine afwijkingen zoals het verkorten van mouwen of de zoom is mogelijk. Maar er wordt geen rekening gehouden met bijvoorbeeld een scheefstand of een asymmetrie in het lichaam.


Maatkleding tenslotte wordt volledig naar jouw maat gemaakt. Er wordt een patroon getekend speciaal voor jouw maten. Dit alleen al vergt heel wat extra tijd. Je kan ook zelf kiezen uit een voorraad aan kwalitatieve stoffen om jouw kledingstuk uit te laten maken. Bij maatwerk is het noodzakelijk dat je een aantal keer komt passen zodat het kledingstuk echt als gegoten op je lichaam zit. Je kan dan zelf ook nog een aantal aanwijzingen geven van wat je eventueel nog wil veranderen. Dit “couture maatwerk” wordt niet uitbesteed aan een fabrikant, maar wordt in eigen atelier met de hand gemaakt.


Vandaar dat dit natuurlijk een hogere kostprijs heeft.


Zowel bij semi-maatwerk als bij couture maatwerk worden extra stappen genomen in het maakproces zodat de kleding van hoge kwaliteit is en perfect is afgewerkt. Daardoor gaan dit soort kledingstukken ook lange tijd mee.Eva Schalckens / aan het werk in het atelier
Eva Schalckens

Hoe ga ik te werk?

Mijn manier van werken zit een beetje tussen het semi-maatwerk en het maatwerk in. Omdat ik werk met een aantal voorbeelden en een beperkt aantal pasmaten, wordt elk kledingstuk vanaf nul gemaakt. Je kan zelf kiezen welke combinatie van stoffen je wenst.


Bij de meeste mensen kan ik van de standaardmaat vertrekken die het meest aanleunt bij hun maten en het patroon aanpassen aan de maat van de klant.

Je komt dan ook een (paar) keer passen om te zien of alles goed zit. Het aantal pasbeurten hangt af van de moeilijkheid van het model.


De prijzen op de website zijn de prijzen voor het semi-maatwerk, inclusief kleine aanpassingen zoals bijvoorbeeld de lengte van zoom en mouwen…

Voor couture maatwerk wordt de prijs bekeken naargelang het extra werk.

De prijs wordt dan afgesproken met de klant. Elk kledingstuk wordt volledig in eigen atelier in België gemaakt. Er gaat dus niets naar het buitenland. Bij ELK kledingstuk voorzie ik ook extra naadwaarde. Dan is er altijd ruimte om het

kledingstuk nog wat te verbreden mocht dat nodig blijken. Zo kan je je couture stuk toch nog blijven dragen ook al is je figuur wat veranderd.


Bij mij kan je ook altijd terecht als je iets zou willen veranderen aan je kledingstuk na verloop van tijd. Gaat er iets stuk of mis, aarzel dan zeker niet om binnen te komen met je kledingstuk. We kunnen dan samen bekijken wat de beste opties zijn om het aan te passen of te herstellen.


0 opmerkingen

Comments


bottom of page