top of page
Zoeken
  • info0618729

Ken jij de COST PER WEAR van jouw kleding?

Ik krijg wel eens opmerkingen over het feit dat mijn ontwerpen toch wel veel geld kosten. En dat is ook zo. Ik ben me daar heel bewust van dat het niet voor iedereen is weggelegd om zomaar iets uit mijn collectie te kopen.


Het is dan ook één van de vraagstukken waar ik dit jaar mee aan de slag wil. Ik ga creatieve oplossingen zoeken om toch het handmade en unieke te behouden, maar tegelijkertijd mijn kleding betaalbaarder te maken voor een groter aantal mensen. Hierover zal je later dit jaar meer horen.


Voor nu wil ik het graag even hebben over de “cost per wear” van een kledingstuk. Neem nu bijvoorbeeld de nieuwe riemen die ik maak.


Zo’n riem aankopen kost 159,00€. Geen klein bedrag voor een accessoire.


Ik maakte onlangs een filmpje over hoeveel tijd en werk erin kruipt om zo’n riem te maken. Je kan het hier bekijken.

Als je weet dat ik hier gemiddeld 3,5 uur mee bezig ben van start tot finish dan is 159,00€ niet eens zo veel. In dit bedrag zit immers ook de BTW, kosten voor mijn website en webshop, tijd voor marketing en ontwerpen van de producten, vaste kosten zoals elektriciteit en gas, verpakking ...Eva Schalckens / riem Liverpool Street detail knoop

Maar bon, ik dwaal af van het punt dat ik graag wilde maken met deze blogpost. De “cost per wear” van een kledingstuk of accessoire.


Stel dat je zo’n riem zou willen kopen. Denk dan eerst even na hoe vaak je hem zou dragen en met welke kledingstukken in je kleerkast je hem allemaal kan combineren. Je kan makkelijk 4 verschillende  outfits creëren met die ene riem – combineer eens met een geklede broek en blouse, met een rok en blouse, op een sobere jurk, om je cardigan te sluiten, op een blazer… Bekijk ook even deze blog voor meer inspiratie.

Je zal hem dus zeker 1 keer per week dragen. (dus 52 keer per jaar)


Hou ook rekening met de levensduur. Als je zorg draagt voor je riem kan je er zeker 4 jaar draagplezier van hebben.

Dan kom je uit op een bedrag van 0,80€ per keer. (159 : 4 : 52 = 0.6)


Kijk dan of het voor jou deze investering waard is. Bedenk ook eens als je een riem zou kopen van mindere kwaliteit bijvoorbeeld aan 80€. Je draagt hem ook 1 keer per week, maar hij blijft maar 1 jaar mooi dan kost dit je 1,5€ per keer dat je hem draagt (80 : 52 = 1,5). Of je koopt in een opwelling een riem van 40€, maar je draagt hem uiteindelijk maar 3 keer dan zit je aan een kost van maar liefst 13€ per keer.Eva Schalckens / uitleg formule cost per wear

Pas deze redenering toe op alle kledingstukken en accessoires die je vanaf nu aanschaft. Je zal zien dat je veel bewuster gaat nadenken over je aankopen en je je aankopen ook veel meer zal dragen net omdat je ze zo zorgvuldig hebt uitgekozen.


Ben je echt helemaal weg van iets , maar de prijs is te hoog? Zet dan elke maand een bedrag opzij totdat je genoeg hebt om het te kopen. Tijdloze kleding blijft altijd mooi en wat is er nu leuker dan een paar maanden verlangen naar iets en het dan uiteindelijk in je kleerkast zien hangen? Wedden dat je het ook veel meer gaat dragen (en er ook zorg voor dragen) dan iets goedkoops dat je in een opwelling koopt en dat na 1 keer dragen ergens in een hoekje in je kast verdwijnt omdat je het eigenlijk toch niet zo mooi vindt.


We zijn het zo gewoon geworden dat alles wat we zien en willen direct beschikbaar is en zelfs dezelfde dag nog geleverd wordt. Is het niet juist veel fijner om te wachten op iets waar je helemaal verliefd op bent of dat zelf misschien speciaal voor jou gemaakt wordt? Het dan mogen uitpakken en in je handen houden is toch een veel magischer moment niet?


Denk dus bij je volgende aankoop aan: hoe vaak ga ik dit dragen en wat is ongeveer de levensduur van dit item. Maak de berekening en beslis dan of jij het het waard vindt om je geld eraan uit te geven.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je graag een ervaring delen over een aankoop die je deed? Stuur me dan gerust een mailtje (info@evaschalckens.be). Ik hoor het graag!


Ben je benieuwd geworden naar de riemen? Je kan ze allemaal bekijken in de webshop via onderstaand knop.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page