top of page
Zoeken

Hoe weten of een kledingstuk goed gemaakt is of niet?

Want als we zeggen dat we kwaliteit willen dan willen we eigenlijk wel een aantal

verschillende dingen:


· We willen dat onze kleren meerdere seizoenen meegaan.


· We willen kleren die stevig genoeg zijn zodat we er al onze dagelijkse bezigheden in kunnen doen zonder dat we ons zorgen moeten maken over het loskomen van zomen en naden of dat er knopen afvallen.


· We willen ook graag dat onze kleren nog dezelfde vorm hebben als ze een aantal keer gewassen zijn – niet gekrompen of uitgetrokken.


· Tenslotte willen we ook dat onze kleren eruit zien als goede kwaliteitskleren –

vlot vallende stof, mooie afwerking, aandacht voor details en iets dat niet direct uiteen valt.


Buy less, choose well and make it last."
Eva Schalckens / portret modeontwerpster Vivienne Westwood
Vivienne Westwood

Het aantal stappen die genomen worden door de fabrikant om ervoor te zorgen dat een kledingstuk er niet alleen NU goed uitziet, maar ook nog zo als het vele malen is gedragen en gewassen, dat is wat een kledingstuk van goede kwaliteit onderscheidt van een van mindere kwaliteit.


Als je dus iets nieuws gaat kopen, let dan vooral op de volgende punten:

- DE NADEN: naden moeten mooi pat vallen en recht lopen. Weinig mensen schenken aandacht aan de naden bij een aankoop, nochtans is dit

zeer belangrijk voor de kwaliteit van een kledingstuk. Kijk of de naden goed zijn afgewerkt, geen losse steken of draadjes enz. Durf er gerust eens aan te trekken om te zien of hij stevig genoeg gestikt is.


- PASVORM: Ons lichaam is niet 2-dimensioneel, daarom moet er toch altijd een beetje “maatwerk” aan te pas komen om een kledingstuk mooi rond ons lichaam te laten vallen. Kijk bij een aankoop naar nepen, schouderstukken, naden in de rug en let erop of ze zorgen voor een juiste pasvorm.

- VOERING: elk kledingstuk met een goede voering is zeker een plus! Voeringen hebben veel voordelen: ze zorgen voor een mooie afwerking aan de binnenkant

van je kleding en verstoppen en beschermen naden, beleggen, zakken enz. Ze zorgen voor een extra laagje warmte en ze beschermen de stof tegen zweet en huidolie. Een voering zorgt ook voor een mooie pasvorm en zorgt dat je makkelijk in je kledingstuk geraakt zonder aan de stof te moeten trekken. Aansluitende rokken zijn altijd het mooist als ze gevoerd zijn, dat zorgt voor een extra mooie pasvorm.

Niet alle kleding moet gevoerd zijn. Maar jassen, blazers, mooi aanpassende jurken en aanpassende rokken mag je zeker niet kopen zonder voering.


- DETAILS:

-> Knopen en ritsen: zorg dat de knopen mooi gelijk zijn verdeeld over het kledingstuk en dat de knoopsgaten verstevigd zijn.

-> De rits kan je het best beoordelen als je het kledingstuk aan hebt – kijk of ze mooi plat valt en of ze goed sluit en niet naar beneden glijdt als je een beetje beweegt of aan zijkanten trekt.

-> Labels: merken die aandacht schenken aan draagcomfort zullen kiezen voor geweven labels en geen geprinte. Ze zullen we ook ergens bevestigen zodat het comfortabel zit voor de drager. Vermijd kleding met hele grote, plastic labels. Het label eruit halen is geen sinecure en meestal blijft er toch nog iets achter dat krast op je huid of maakt het verwijderen gaatjes in je kleding. Voor je iets nieuws koopt, bekijk het eens goed langs alle kanten en durf eens aan de naden trekken. Zorg dat het stevig in elkaar zit en mooi afgewerkt is.

En hoe zorg ik nu voor goede kwaliteit?


Ik neem ook altijd tijd om een aantal extra stappen toe te voegen aan het maakproces zodat je er zeker van kan zijn dat je kledingstuk een lange tijd meegaat. Een aantal voorbeelden zijn: - dubbele stiksels aan de binnenkant van de zakken (als je er dan sleutels en dergelijke insteekt, zullen ze niet snel stuk gaan)

- extra versteviging opstrijken aan de rits. zo valt deze mooi plat en zit ze stevig vast.

- de zoom vastnaaien met de hand aan de mouwen in blazers en jassen,

zo komt je voering er niet uit als je je arm erin steekt Dit zijn allemaal stappen die bij goedkopere merken niet genomen worden omdat het teveel tijd kost, maar die wel de levensduur van je kledingstuk ferm verlengen.


0 opmerkingen

Comments


bottom of page