top of page
Zoeken
  • info0618729

SECOND HAND SEPTEMBER - Koop jij al eens iets tweedehands?

Oxfam heeft de maand september uitgeroepen tot #SecondHandSeptember.

De organisatie roept op om tijdens deze maand (maar je kan dit eigenlijk toepassen op gelijk welke periode in het jaar) enkel maar tweedehands kleding te kopen en geen nieuwe aankopen te doen.


Zelf ben ik zeker ook gewoon van tweedehands kleding te dragen en te kopen. Als kind gingen we regelmatig met mama shoppen in de tweedehandswinkel.


Later runde mijn mama het tweedehandswinkeltje van de parochie. Ze bracht er regelmatig toffe kleren van mee voor onze kinderen en af en toe zat er ook iets leuks tussen voor mezelf.


Volgens Oxfam worden er per week 13 miljoen kledingstukken op de vuilnisbelt gegooid. 95% van het textielafval kan worden gerecycleerd of hergebruikt...Dus waarom niet eens een mooi kledingstuk van een andere eigenaar een plekje geven in jouw kleerkast?


Elke keer dat ik ga winkelen (wat niet heel vaak is) spring ik wel eens binnen in de tweede hands winkels in Gent of Antwerpen. Je moet er een beetje geluk hebben dat er net iets tussen zit in jouw maat, maar ik heb er al hele fijne stukken gekocht.


Eva Schalckens / slogan Say yes to second hand september

De trenchcoat (zie foto hieronder) kocht ik in een tweedehandswinkel in Sint-Niklaas. De winkel bestaat jammer genoeg niet meer. Maar deze jas heb ik al heel veel gedragen en vind hem nog altijd heel mooi.


De andere 2 stuks op de foto heb ik gekocht in de Kringwinkel. Een aantal jaar geleden deed ik mee aan een pop-up project in de Stationsstraat in Sint-Niklaas. De Kringwinkel stond daar toen ook met hun kleding.


Wat een fijne ervaring vond ik dat. En ook heel mooi om te zien dat mensen nieuwe stukken gaan combineren met tweedehandsstukken en zo een heel betaalbare en originele outfit samenstelden.


En ik ben Tine van de Kringwinkel nog altijd super dankbaar dat zij dat zijden jasje van Dries Van Noten voor mij op zij hing. Een prachtig stuk dat ik mooi kan combineren met mijn blauwe Victoria broek uit de collectie.


Zo zie je maar dat oud en nieuw perfect kunnen samen gaan.


BUY LESS, CHOOSE WELL AND MAKE IT LAST


Eva Schalckens /  bij een deel van haar tweedehands kledingstukken

NOG WAT TIPS...


Tot slot deel ik nog graag een paar tips van Fashion Revolution om langer van je kleding te genieten:

  • probeer gaatjes en kleine scheurtjes op een creatieve manier te repareren door er bijvoorbeeld een patch op te naaien, iets op te borduren...

  • laat moeilijkere reparaties of retouches uitvoeren in je lokaal retouche atelier. Uiteraard als er iets mis is met je kledingstuk dat je bij mij kocht, kan je hier ook altijd terug terecht voor herstelling

  • probeer vlekken te verwijderen met natuurlijke producten zoals azijn, bicarbonaat of soda

  • lees altijd goed de instructies op het wasvoorschrift.

  • bewaar je kleding, schoenen, handtassen en juwelen met veel zorg, like the good friends they are

  • denk na vooraleer je iets koopt - ook al is het tweedehands. Kijk of het nog in goede staat is en of het echt iets voor jou is.


Via deze link kan je wat inspiratie opdoen voor herstelwerkjes. Want zoals Orsola de Castro, oprichtster van Fashion Revolution en auteur van het book "Loved Clothes Last" beweert: "Herstellen betekent niet dat we ons niets nieuws kunnen veroorloven, we kunnen het ons niet veroorloven van iets weg te gooien."Eva Schalckens / slogan Fast fashion is damaging our planet

En jij, heb jij tweedehands kleding in je kast hangen?

Ik hoor graag het verhaal erachter en je ervaring met tweedehands. Stuur me gerust een mailtje terug.


Fijne week nog!


Liefs,

Eva


0 opmerkingen

Comments


bottom of page