top of page
Zoeken
  • info0618729

Hoeveel % van jouw kleerkast draag jij?

Het is nu weer even geleden dat je iets van me hoorde. Hopelijk gaat alles goed met jou.


De maand juli is alweer bijna voorbij. De vakantie is halfweg. En wat een rare weken zijn het geweest...en wat is er veel gebeurd.


Wij begonnen eraan op een mooie camping niet ver van Rochefort. We zetten er onze tent op net zoals de rest van groot Antwerpen.

Het was er een pak drukker dan we gewend zijn, maar we hebben het er prima naar onze zin gehad. We bezochten het dierenpark van Han, leerden boogschieten, supporterden de longen uit ons lijf voor de Rode Duivels (helaas niet hard genoeg), waanden ons een astronaut voor 1 dag in het Euro Space Centre. En terug thuis kreeg ik mijn tweede vaccin en genoten we van de Triennale in een vreemd leeg Brugge.


Mijn atelier is bijna opgeruimd en we hielden grote kuis in onze schuur. We genoten van een weekje zonder kinderen dankzij super Oma en Opa die onze jongens (en onze jongste nog steeds) rot verwenden aan zee.


En ja, ook ik heb een dagje shoppen gedaan in Gent. Iets wat ik al lang niet meer had gedaan. Ik hield me strikt aan mijn vooraf gemaakt lijstje en kocht enkel in lokale winkels, meestal Belgisch en altijd duurzaam, en enkel dingen die ik nodig had en die ik ook jaren lang ga gebruiken. En ja, sommige dingen waren in de solden en ik had het geluk dat mijn maat er nog was. Geen grote afprijzingen, want in de kleinere winkels hebben ze niet die marge. Maar een kleine korting op de laatste stuks is altijd leuk en zeker als het dan iets is wat je echt mooi vindt en nog nodig hebt ook.


Allemaal fijne momenten en herinneringen.


Maar... er waren ook nog die verschrikkelijke overstromingen in Wallonië en onze buurlanden. We konden het bijna niet geloven toen we de beelden zagen. Nog geen week ervoor zaten we daar nog in onze tent.


Een complete verrassing die je niet bij ons zou verwachten. De gevolgen van de klimaatverandering komen nu wel heeeeel dichtbij.


Eva Schalckens / foto etalage met het woord LESS op

JIJ BENT DE VERANDERING


Toch moeten we blijven geloven in een duurzame toekomst. En ja <<Voornaam>>, ook jij kan hier je steentje aan bijdragen door te gaan consuminderen. Minder, maar beter kopen dus. Koop enkel iets als jet het echt nodig hebt.


Ben je toch echt toe aan een nieuwe jas of jurk? Koop dan bewust en ecologisch.

Uit onderzoek blijkt dat we onze kleerkast heel verkeerd inschatten. We denken dat we 74% van onze kleerkast dragen, maar het blijkt effectief maar 12% te zijn! We kopen ook meer kledingstukken en houden ze maar de helft zo lang als 15 jaar geleden.


Wist je trouwens dat doorheen de weg die een kledingstuk aflegt, er een heel groot afvalprobleem ligt?

Als Belgen gooien we gemiddeld 14,8kg textiel afval weg per jaar. Een stijging met maar liefst 10% ten opzichte van 8 jaar geleden!


IEDEREEN MOET ZIJN STEENTJE BIJDRAGEN


Maar veel textiel afval bereikt niet eens de consument. Ook tijdens de productie van kleding gaat al veel textiel verloren. Ook ontwerpers en en merken moeten dus hun steentje bijdragen aan een duurzamere productie.


Ik doe dit onder andere door reststoffen te gebruiken van andere modehuizen en ook zoveel mogelijk kleine restjes stof te verwerken in accessoires of bijvoorbeeld de kerstballen waar ik vorig jaar mee begonnen ben (ze zullen ook dit jaar weer te koop zijn en ook dit jaar gaat een deel van de opbrengst naar het Rode Kruis).

Ook door mijn voorraad minimaal te houden en zoveel mogelijk op bestelling te werken, houd ik overschotten heel beperkt.


Wat gebeurt er trouwens met kleding die niet verkocht wordt in de winkels? Vroeger was het voor hen goedkoper om deze weg te gooien. Gelukkig is dat nu niet meer zo.


En online kopen?

Ik hou er niet van en heb ook bewust geen webshop. Ik sta wel vermeld op platformen zoals Masters & Crafters maar ook daar is het de bedoeling dat er pas gemaakt wordt als er een bestelling geplaatst wordt.

Het is dus zeker niet van "voor 15u besteld en morgen al in huis"!


GEWOON TERUGSTUREN ALS HET NIET PAST TOCH?!


Bij online shoppen is het jammer genoeg voor veel bedrijven wel nog goedkoper om de teruggestuurde artikelen te verbranden dan ze terug te verkopen. Uitpakken, verluchten,schoonmaken, strijken, terug inpakken...het vraagt allemaal teveel tijd en geld en is dus verlieslatend.


Shop dus het liefst bij lokale fysieke winkels. Zo kan je alles eerst passen en vermijd je miskopen!


Wil je graag meer lezen over dit onderwerp? Check dan dit artikel van COSH! Er wordt trouwens ook ingegaan op wat er gebeurt met oude kleren die wij doneren en denken dat we daar goed aan doen. Ook hier is "bezint eer ge begint" het motto. Want veel van de kleren die wij weggeven in kledingcontainers worden naar Afrika verscheept waardoor ze daar met een heel grote afvalberg opgescheept worden. Zeker lezen dus dat artikel!


Eva Schalckens / foto afvalberg textiel


Zo, genoeg gepreekt voor vandaag. Maar we kunnen de klimaatverandering niet langer negeren! Zoals Barack Obama zegt:

“We are the first generation to feel the effect of climate change and the last generation who can do something about it.”


Wij kozen dan ook bewust om niet met het vliegtuig op reis te gaan. Het liefst zouden we met de trein gaan, maar wegens alle corona toestanden verkiezen we nu toch liever om in onze eigen bubbel met de wagen naar Duitsland te reizen.


Geniet nog van de zomer en je vakantie. Vanaf eind augustus mag je weer een wekelijkse mail van mij verwachten.

Tot dan!


Veel liefs,

EvaPS: maak je graag al een afspraak om je wintergarderobe aan te vullen? Van harte welkom vanaf 16 augustus! Een afspraak maken kan door hier te klikken.


0 opmerkingen

Comments


bottom of page