top of page
Zoeken
  • info0618729

Een kijkje achter de schermen bij het ontwerpen en uitwerken van de nieuwe zomerjurk Hampstead

Zoals ik in het begin van dit jaar heb verteld, probeer ik om dit jaar al mijn stoffen die ik nog in mijn atelier heb te verwerken.


Ik ben begonnen met de kleine stukjes te verwerken in de Liverpool Street riemen.

Met de grote stukken stof wil ik graag nieuwe kledingstukken maken, zoals de nieuwe zomerjurk Hampstead.


HET ONTWERP


Toen ik een paar jaar geleden als opdracht een jurk moest maken voor de opleiding kleermaker die ik toen volgde, maakte ik een zomerse doorknoopjurk zonder mouwen uit groene Tencel.

De reacties hierop waren zeer positief op en ik besliste om dit ontwerp als basis te nemen voor een nieuwe zomerjurk in de collectie. Het nieuwe ontwerp kreeg de naam Hampstead (wie me al een tijdje volgt weet dat elk ontwerp in mijn collectie de naam van een Londens metrostation krijgt als referentie aan de tijd dat ik daar woonde).


De Hampstead jurk is perfect combineerbaar met de Liverpool Street riemen.


Het ontwerp van de jurk paste ik wat aan - zo kwamen er 2 zakken in het voorpand. Uit ervaring weet ik dat klanten graag zakken hebben in hun kledingstukken. Ook maakte ik de armuitsnijding iets minder diep, de halsuitsnijding net wat dieper, het plat stuk achteraan een beetje langer zodat alles de juiste proporties heeft.


Omdat ik de jurk al eens eerder maakte (behalve de zakken dan) en het geen al te ingewikkeld ontwerp qua patroon is, maakte ik geen proefversie in baalkatoen. Ik ging meteen aan de slag in de goede stof.


Van de buitenkant gezien was ik super tevreden met het eindresultaat, maar aan de binnenkant vond ik achteraf dat dit nog wel wat beter kon. Bij een zomers kledingstuk dat niet gevoerd is, vind ik het altijd leuk om geen overlock te zien bij de afwerking. Ik werkte daarom alle naden af met een platte naad. Zo is de binnenkant helemaal netjes afgewerkt aan de naden en ook nog eens super stevig. Ook de zakken zijn mooi afgewerkt en je ziet geen enkele overlock steek. Toch was ik niet 100% tevreden met die zakken die zo los hingen en ook nog het stukje vlieseline dat zichtbaar is.


Eva Schalckens - prototype zomerjurk Hampstead paars
Zoals je ziet hangen de zakken hier los aan de binnenkant wat niet zo fijn is en zo is het ook moeilijker om de jurk open te dragen
Maar ik had zo direct geen idee hoe ik het zou verbeteren. Totdat ik zoals gewoonlijk op donderdag mijn dag vrijwilligerswerk ging doen in het MOMU in Antwerpen.


Op zo'n dag kan ik even alles vergeten en maak ik mijn hoofd helemaal leeg. Ik focus me volledig op het werk daar. Af en toe snuister ik ook eens rond in de rekken met kledingstukken die er hangen in het depot en zo viel mijn oog op een super mooie kimonojas van Jan Jan Van Essche. De jas is ook ongevoerd en heeft ook 2 zakken en splitten aan de zijkant. Hij is prachtig afgewerkt langs binnen.

Het inspireerde me om voor mijn zomerjurk ook een nog betere afwerking uit te zoeken.DE STOF


Stof uitkiezen voor een nieuw ontwerp is een van de moeilijkste dingen aan het maakproces vind ik. Ik heb nog heel wat katoenen stoffen liggen en wilde die gebruiken voor de zomerjurken. Maar na mijn eerste versie (de paarse jurk) was ik niet helemaal overtuigd. De versie die ik maakte voor mijn opleiding was uit groene Tencel en valt echt mooi soepel.

De paarse katoenen versie valt zeker niet zo mooi vind ik.


Voor mijn tweede versie gebruikte ik een andere stof (een mix van zijde en katoen) die heel soepel valt. Ik paste mijn patroon aan voor de zakken zodat deze nu mooi vast hangen aan de binnenkant en mooi afgewerkt zijn. Nu kan je de jurk zonder probleem ook open dragen over een broek met topje zoals het bedoeld was.


Ook de splitten aan de zijkant heb ik aangepast. Deze waren zeer tijdrovend om te maken en ik vond ze ook niet zo stevig. Nu vallen de 2 delen mooi over elkaar en zijn ze langs de binnenkant steviger en mooier afgewerkt.

Zoals je ziet moet de uitwerking van een ontwerp altijd een beetje rijpen en ook al ben je blij met het resultaat van een eerste versie, dikwijls komt er na een tijdje weer een idee op om de uitwerking nog te verbeteren.


Ik ga deze Hampstead jurk dus enkel nog maken in soepel vallende stoffen omdat hierin het ontwerp het best tot zijn recht komt. Voor deze zomer is het dus deze prachtige bruin/roze zijde-linnen-katoenmix gecombineerd met effen katoenen stoffen in bijpassende kleuren.

Er zullen slechts 3 exemplaren gemaakt worden in deze stof - een Small (34-36), Medium (38-40) en Large (42-44).

Maat Large is al af. De andere maten zullen eind deze maand klaar zijn.


Bij elke jurk kan ik ook een bijpassende riem maken. Zo kan je afwisselen bij het dragen. Het is de bedoeling dat dit ontwerp multifunctioneel is.
Draag het als losse jurk op vakantie op een warme dag. Je kan ze ook perfect open of gesloten dragen over je badpak of bikini als je naar het strand gaat of het zwembad.

Je kan de jurk ook los dragen over een broek en een top op een frissere dag.

En als je 's avonds uit eten gaat, combineer je ze met de riem en heb je weer een mooie getailleerde elegantere look.


Wil je graag als eerste op de hoogte zijn wanneer de jurken klaar zijn en online staan? Schrijf je dan in op de mailinglijst (scroll naar onderaan de pagina en vul het formulier in). Je krijgt dan als eerste al het laatste nieuws over het reilen en zeilen hier in mijn atelier en over nieuwe stukken en workshops.
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page