EVA'S PHILOSOPHY

De mode-industrie is de tweede meest vervuilende industrie na de olie industrie.


·         10% = het percentage van de totale CO2 uitstoot die door de kledingindustrie wordt veroorzaakt (ter vergelijking: de vliegtuigindustrie is verantwoordelijk voor 2,5%)


·         Er is 2720 liter water nodig om katoen te kweken om 1 T-shirt van te maken. Dat is de hoeveelheid die we normaal gezien drinken over een periode van 3 jaar.


·         Een op de zes mensen op aarde werkt in de mode-industrie, nog geen 2 procent van hen verdient een leefbaar loon.

 

Je zal nu misschien denken, "ja so what, wat kan ik daar in mijn eentje nu in godsnaam aan doen?"

En je hebt gelijk, in je eentje kan je niet de hele mode-industrie gaan veranderen. Maar je kan wel betere producten kopen. 


Want zoals Emma Watson het zo mooi zegt:

As consumers, we have so much power to change the world by just being careful in what we buy.”

 

Als wij als consument allemaal beslissen om enkel nog te kopen van merken die op een eerlijke en duurzame manier produceren, zullen de anderen die dat niet doen automatisch hun model moeten veranderen om te overleven.

 

Fast fashion heeft van kleding een wegwerpproduct gemaakt. We moeten volop gaan voor die SLOW FASHION. 

Tegenwoordig letten we zeer sterk op wat we allemaal eten, wat zit erin, waar is het gekweekt. 

Voor kleding doen we dat niet omdat we minder ervaring hebben met de bereiding ervan. We staan er niet bij stil dat kleding echt nog wel door mensen wordt gemaakt en vaak in erbarmelijke omstandigheden. We zijn de waarde van kleding kwijt. We beseffen niet hoeveel werkuren erin kruipen om een kledingstuk te maken.

 

Het is net om die reden dat ik op mijn eigen manier mijn merk uitbouw. Ik wil niet meewerken aan die fast fashion cultuur. 

Ik maak tijdloze kleding. Ik volg geen trends, maar creëer mijn eigen trends. 

Geen overproductie, maar enkel maken wat effectief besteld wordt. 

Ik wil mijn klanten weer de waarde en het plezier van een handgemaakt kledingstuk laten voelen. Als je kleding koopt waar een verhaal achter zit, waarvan je exact weet hoe het gemaakt is en door wie, dan ga je het veel langer koesteren en dragen en zal je veel minder geneigd zijn om het snel weg te doen.

 

Veel mensen zeggen dat duurzame merken kopen heel duur is en dat ze dat niet kunnen betalen.  Duurzaam kopen is inderdaad wat duurder, maar bedenk eens dat goedkoop niet bestaat. Gangbare kleding is te goedkoop. We zijn de verhouding tussen kwaliteit en prijs uit het oog verloren. Het prijskaartje dat aan goedkope kleding hangt, geeft niet weer dat er ergens in een lage loonland iemand de prijs heeft voor betaald door geen eerlijk loon te verdienen. En onze planeet heeft er waarschijnlijk ook een zware prijs voor moeten betalen. Dit wordt allemaal niet meegerekend in de prijs terwijl dit eigenlijk zou moeten.

 

Ben je dan niet heel beperkt in je keuze als je duurzaam wil kopen? Het aanbod  is uiteraard niet zo gigantisch als de mainstream merken, maar heel veel merken zijn al heel duurzaam bezig of zijn op goede weg. Door apps te gebruiken als COSH – waar je alle winkels kan opzoeken die duurzame mode verkopen en zelf je shopping route kan uitstippelen – ga je heel wat nieuwe ontdekkingen doen. Er zijn in de grote steden ook wandelingen waar je bij kan aansluiten die je meenemen naar duurzame winkels en waar je uitleg krijgt over de merken.

 

En het is heus niet meer waar dat duurzame mode enkel voor de geitenwollensokkenmensen is. Ontwerpers weten heus wel dat niemand gewoon iets gaat kopen omdat het eerlijk en op een groene manier is gemaakt. We willen allemaal mooi en stijlvol voor de dag komen. En dit kan echt wel met alle duurzame merken die op de markt zijn.

 

Weg met de fast fashion en kies volop voor de weg van slow fashion. 

Buy less, pay more and buy stuff with meaning.

 

Wil je graag meer weten over mijn verhaal? Breng me een bezoekje in de showroom en ik vertel het je graag!

 

Tot gauw!

 

EvaZelportret Eva
ABOUT EVA

Als prille tiener was ik al bezig met mode en handwerk. Mijn oma leerde me breien en borduren. Ik droomde ervan te werken bij één van de grote modehuizen. Maar toen het moment daar was om te kiezen wat ik wilde studeren, voelde ik me zeer onzeker en zag ik het niet zitten om de creatieve richting in te slaan. 


Dus werd ik vertaler (talen deed ik trouwens heel graag) en na mijn studies verhuisde ik naar Engeland. 1 jaar werden er uiteindelijk bijna 9. En eens terug in België (en 2 schatten van kinderen later) wilde ik toch eindelijk iets gaan doen met die creativiteit.


Ik volgde 3 jaar lang opleiding modeontwerp en patroontekenen in avondschool en ook nog extra naailessen zodat ik mijn creaties op een professionele manier kon afwerken.


In 2012 richtte ik dan mijn eigen label EVA Schalckens op.


Want to read the full story? Lees het hier op deze blogpost.


Of wil je het liever horen in een “face to face” babbel bij een lekker kopje koffie? 


Bel of mail even voor een afspraak en ik maak met veel plezier tijd voor jou!