top of page
Zoeken

Onderhoud van je kleding

Als je een mooie garderobe hebt, dan wil je natuurlijk ook zo lang mogelijk genieten van al je lievelingskleren. Daarom is het heel belangrijk dat je ze goed onderhoudt. Hoe meer zorg je draagt voor je kleding, hoe langer ze zal meegaan.


Eva Schalckens / foto wasnoten
Wasnoot

Een aantal onderhoudstips op een rijtje


Was met natuurlijke producten, niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf. Je komt namelijk niet meer in contact met schadelijke chemische stoffen. Een aantal natuurlijk alternatief voor het gewone wasmiddel zijn bijvoorbeeld wasnoten.


“Care for your clothes like the good friends they are."

Wasnoten


Wasnoten zijn de vruchten van de Sapindus Mokorossi. In de schaal van deze natuurlijke wasnoot of zeepnoot, zit het bestanddeel "saponine", dat als zeep fungeert na contact met water.

Je kan je mooie kleren (en natuurlijk ook al je ander wasgoed) dus ook proper krijgen zonder chemische wasmiddelen.


Hoe werkt het?


Je steekt 5-8 wasnootschillen in het bijgeleverde katoenen zakje, goed toeknopen en je legt het tussen je wasgoed in de trommel. Gewoon de machine starten op het gewenste programma en klaar is kees!

Je hebt ook GEEN wasverzachter meer nodig (mocht je dit nog gebruiken) want je was is na het wassen aangenaam zacht.

De geur van de wasnoten is neutraal. Als je toch een geurtje wenst dan kan je eventueel een paar druppels etherische olie op het waszakje druppelen of een 10-tal druppels in het wasverzachter bakje van de machine doen.

Nog voordelen van wasnoten: * ze zijn goed voor je huid en 100% natuurlijk, dus zeker geschikt voor mensen met een gevoelige huid of allergieën

* ze zijn goedkoper in gebruik dan andere wasmiddelen - je kan dezelfde wasnoten tot 3 keer gebruiken bij lage temperaturen

* ze zijn zeer goed voor je wasgoed - blijkbaar wordt in Nepal de fijnste zijde met deze wasnoten gewassen

* ze zijn goed voor je wasmachine - er blijven geen aangekoekte resten wasmiddel in je machine zitten

* biologisch afbreekbaar - je kan de gebruikte schillen gewoon bij het groene afval gooien of op de composthoop

* je spaart plek uit! Gedaan met die grote bussen of dozen wasmiddel. 500g wasnoten is goed voor zo’n 150 wasbeurten en is niet veel groter da een pak suiker


Als je een tuin hebt waar klimop groeit dan heb je zelfs gratis wasmiddel.

Blijkbaar zit er in klimop ook saponine, dezelfde zeepachtige stof die ook in de wasnoten zit. Maar wasnoten moeten worden ingevoerd en klimop groeit gewoon (met hopen) in mijn eigen tuin!

Veel goedkoper dus en minder transport dan met de wasnoten. Hoe ga je te werk?

Pluk een handvol donkergroene klimopblaadjes (in de donkergroene, rijpere blaadjes zit meer saponine dan in de jonge blaadjes), scheur ze in kleinere stukjes en steek ze in een netje of een kous (ik gebruik het zakje dat bij de wasnoten zit). Gewoon je wasprogramma kiezen en klaar is kees!

Net zoals bij de wasnoten heeft de klimop een neutrale geur.

OPGELET!

Wel wat opletten met lichte kledij. De wasnoten kunnen soms bruine vlekken achterlaten die er niet meer uit gaan. Ook klimop kan blijkbaar vlekken geven op lichte kleding. Daarvoor kan je dan toch best een natuurlijk wasmiddel gebruiken zoals die van Seepje.

ZEER VUILE WAS & WITTE WAS

** Bij ZEER VUILE WAS kan je het best je wasnoten wat extra kracht geven door bijvoorbeeld een lepel natriumcarbonaat (soda) toe te voegen aan je wasgoed.

Ik laat meestal mijn echt vuil wasgoed even weken en wrijf de (vet)vlekken in met OSSENGALZEEP. Deze kan je ook in de verpakkingsvrije winkel kopen of bij Bioplanet, of op de markt.

** Bij langdurig gebruik van de wasnoten kan WITTE WAS een beetje vaal worden. Er zit namelijk geen bleekmiddel in de noten. Je kan dus best bij je witte was 1 of 2 lepels SODA toevoegen en enkele druppels etherische CITROENOLIE🍋 toevoegen helpt ook bij het stralend wit houden van je witte was.


° vlekken kan je ecologisch verwijderen met ossengalzeep. Deze bestaat zowel in vloeibare vorm als in vaste vorm (zoals een blok zeep). Ook met azijn en soda kom je al een heel eind – vooral om vieze geurtjes te verwijderen

° Was je kleding binnnenstebuiten en sluit vooraf alle ritsen, knopen en haakjes

° je kleding ophangen in open lucht helpt ook om geurtjes weg te krijgen. Meestal is dit genoeg om je kleding op te frissen. Was ze enkel als het echt nodig is

° gebruik aparte waszakjes voor delicate stoffen en ondergoed. Zo voorkom je gaatjes en bescherm je de stoffen

° droog je kleding zoveel mogelijk in de buitenlucht en probeer de droogkast te vermijden

° droog je kleding niet in direct zonlicht. Zo blijven de kleuren langer mooi

° strijk enkel als het echt nodig is. Strijken verbruikt enorm veel energie

° investeer in houten kleerhangers. Je kleren zullen veel langer hun mooie vorm behouden als je ze op kwalitatieve kleerhangers hang dan dat je die ijzeren hangers gebruikt die je bij de droogkuis krijgt


Nog een extraatje:

Voor je iets nieuws koopt, kijk dan altijd eerst naar het onderhoudslabel. Kan het gewoon bij de rest van de was in de machine of heeft het extra zorg nodig?

Want zoals ik aan het begin van deze blog al zei, als je je kleding goed verzorgt, gaat ze ook langer mee.

Voor je iets koopt, zorg dus dat je bereid bent en realistisch ben tover het onderhoud – ben je bereid tot handwas, heb je tijd om naar de droogkuis heen en weer te gaan, wil je het strijken…? Waar kan ik deze dingen kopen? PS: als je je nu afvraagt waar je die dingen kan kopen - ik koop ze bij lara mora, de verpakkingsvrije winkel in Sint-Niklaas. Maar je vindt er ook bij Bioplanet of online - gewoon "wasnoten kopen" googelen.

Wist je al dat je ook kan wassen met klimop?? Ik wist dit ook niet tot ik het ergens tegenkwam online in een post van Soraya Wancour van AMA. Soraya is ook ontwerpster en maakt super toffe kleding van textielafval.

Ik las dus dat je ook je kleren kan wassen met blaadjes klimop recht uit je eigen tuin!

En ja hoor, ik heb het getest. Nog maar 1 machine gedraaid, maar het lijkt me dik in orde.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page